Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti zubne pulpe (živca) te na taj način sprječava ili odgađa vađenje zuba.

Endodoncija:

  • liječi zubne kanale
  • vadi pulpu (živac)
  • vadi korijen zuba u specificnim slučajevima.

Cilj endodoncije je eliminirati bakterije iz zuba i korijena zuba.

Kada se preporučuje endodoncija?

Više je uzroka koji dovode do liječenja zuba. Prije svega tu je neodržavanje ili neadekvatno održavanje oralne higijene. Prodiranje bakterija u caklinu stvara karijes koji dovodi do upala.  Gangrena zuba je razlog zbog kojeg je endodoncija neophodna. Liječit ćemo zube i kod neliječenog  ili neadekvatno liječenog  granuloma zuba.

Endodoncija – postupak

Endodoncija je invazivan, a to znači,  bolan zahvat. Zato se obavezno izvodi u lokanoj anesteziji kako pacijent ne bi osjetio nikakve bolove. Na samom početku “otvaramo zub”, a zatim strojno liječimo korijenske kanale. Danas postoje uređaji kojima je moguće izvršiti jednoposjetnu endodonciju, a to znači isti dan izliječiti zub. Kod tradicionalnog načina liječenja potrebno je više dolazaka.

Ovaj postupak mora se izvoditi u suhim uvjetima, a to postižemo postavljanjem gumirane plahtice oko zuba kojom izoliramo zub od sline. Tu plahticu u stručnim krugovima nazivamo koferdamom. Temeljito čistimo i dezinficiramo korijenske kanale, a zatim laserski dezinficiramo. Punimo kanale biološki prihvatljivim materijalom, a po završetku zahvata radimo kontrolnu RTG snimku da provjerimo je li zub dobro napunjen.

Naše stručno mišljenje

U našoj ordinaciji primjenjujemo strojnu endodonciju koja bitno olakšava rad i čini ga bržim, preciznijim i kvalitetnijim. Za liječenje korijenskih kanala koristimo nekoliko tehnika strojne endodoncije: Reciproc, Komet F360 i Protaper. Liječenje zuba potpomognuto laserom i ozonom najbolja je endodoncija, a mi upravo radimo na taj način. Svoj rad dodatno provjeravamo RTG snimkom.

Uz  stručnost, vrhunsku tehnologiju i kvalitetne dentalne materijale, Vaši zubi bit će stručno izliječeni i na taj način ćemo im produžiti životni vijek. Uvijek ćemo prvo pokušati spasiti zub, a tek onda kada liječenje nema dobar ishod, vadimo zub.