Pjeskarenje zubi postupak je koji se radi u kombinaciji s čišćenjem zubnog kamenca te prije izbjeljivanja zubi. Može se izvoditi i kao zasebni tretman. Riječ je o metodi profesionalnog čišćenja površinskih zubnih naslaga (plaka i pigmentacije) visokotlačnim mlazom vode i praha do kojih ne možemo doprijeti mehaničkim putem, četkanjem četkicom za zube.

Prah se sastoji od sitnih čestica kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata. Čestice praha okrugle su, bez oštrih kutova i veličine od 60 do 70 mikrona. Upravo zahvaljujući svom obliku stvaraju veliku kinetičku energiju te u dodiru sa zubom ostvaruju veliku kontaktnu površinu.  Na taj način, brzo i efikasno uklanjaju se sve mekane i tvrde naslage s površine zuba. Da bi pacijent lakše podnio pjeskarenje zubi, prahu se dodaju razne arome pa tako možemo imati prah s okusom mentola, jagode ili nekog drugog voća.

Čišćenje zubnog kamenca

Plak stvaraju bakterije u ustima koje se miješaju s proteinima i nusproizvodima hrane. To je zapravo ljepljiv film. Odmah nakon četkanja zubi, počinje se formirati plak.  Ako se redovito  i dobro ne četkaju zubi dvaput dnevno, plak se počinje taložiti. Mineralizacijom plaka stvara se zubni kamenac. Plak se zapravo stvrdnjava i postaje otporan na mehaničko čišćenje zubnom četkicom pa se jedino može odstraniti profesionalnim čišćenjem zubnog kamenca.

Zubni kamenac širi se ispod linije zubnog mesa, može stvoriti karijes i oštetiti caklinu. Uzročnik je upale zubnog mesa tzv. gingivitisa, a njegovim neliječenjem prelazi u parodontitis – bolest desni koja dovodi do ispadanja zdravih zubi. Zato je neophodno napraviti čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi nekoliko puta godišnje. Nakon čišćenja zubnog kamenca, zubi se poliraju kako bi se zagladila površina zuba i bila manje podložna kamencu.

Pjeskarenje zubi – postupak

Pjeskarenje zubi potpuno je siguran i neinvazivan postupak. Bezbolan je i ne treba se davati lokalna anestezija. Traje cca 15-30 minuta, ovisno o količini  plaka i pigmentacije. Važno je napomenuti da ne oštećuje površinu zuba.

Treba izbjegavati jesti, piti i pušiti barem dva sata nakon tretmana.

Pjesakarenje zuba EMS Air Flow metodom

Pjeskarenje zubi EMS Air-Flow metodom uklanja bakterije, ostatke plaka, meke naslage i pigmentacije iz teško dostupnih mjesta. Uređaj EMS Master Piezon ultimativni je odgovor moderne tehnologije.

Ponosi smo na činjenicu da naša ordinacija u svome radu koristi ovaj uređaj. Višestruko je koristan, olakšava nam rad, a pomoću njega možemo raditi ono što je prije bilo nezamislivo. Ovaj uređaj odstranjuje obje vrste kamenca:

  • supragingivalni – vidljivi zubni kamenac
  • subgingivalni – nevidljiv zubni kamenac koji se taloži u parodontnom džepu.

Dakle, pomoću njega radimo subgingivalno i supragingivalno pjeskarenje zubi. Subgingivalno pjeskarenje zadire u područje parodontologije.

AIR FLOW MASTER PIEZON optimalno je rješenje za kompletnu profilaksu.

Naše stručno mišljenje

Redovito čišćenje zubnog kamenca s poliranjem i pjeskarenjem zubi održavat će Vaše zube vitalnima i zdravima još jako dugo. Mi smo se pobrinuli nabaviti najbolju stomatološku opremu, tehnologiju i dentalne materijale kako bismo pacijentima osigurali što ugodniji, bezbolniji, sigurniji i kvalitetniji tretman. AIR FLOW MASTER PIEZON jedno je od takvih tehnoloških čuda u našoj ordinaciji. Iskoristite prednosti najmodernije svjetske tehnologije u srcu Slavonije!