Privremni zubi su privremeni protetski nadomjesci koji prethode definitivnim umjetnim zubima. Oni se postavljaju na kraći period dok se ne izrade metalkeramičke, keramičke ili cirkonkeramičke krunice.

Kod izrade većih protetskih radova, ne smijemo preskakati faze izrade pa se novi zubi čekaju nešto duže. Tada se izrađuju privremeni zubi ili privremene proteze.

dva su razloga zašto postavljamo privremene zube:

  • estetika – najviše kod prednjih zubi
  • čuvaju, štite izbrušene zube do samog kraja terapije tj. do postavljanja trajnih zubnih krunica ili mostova.

Privremeni zubi – postupak izrade

Privremeni zubi mogu se izraditi na različitim mjestima:

  • u ordinaciji – izrađuju stomatolozi
  • u dentalnom laboratoriju – izrađuju dentalni tehničari.

Bez obzira na mjesto izrade, izrađuju se iz istog materijala – akrilata.

Ako na definitivne umjetne zube treba čekati kratko, npr. nekoliko dana, privremeni zubi izrađuju se u ordinaciji. Treba li čekati mnogo duže na nove zube, mjesec dana ili više (6 mjeseci), izrada privremenih zubi i proteza prepušta se u ruke dentalnih tehničara. Privremeni zubi cementiraju se privremenim cementom u ordinaciji.

Budući da su privremeni zubi, kako im samo ime kaže – privremeni, oni su kratkotrajno rješenje do izrade definitivnog rada i kao takvi nisu čvrsti i otporni poput metalkeramičkih, keramičkih ili cirkonkeramičkih krunica. Zato treba oprezno jesti i žvakati hranu jer su krhkiji i lakše pucaju.

All-on-4 – privremeni most

Kod zahvata All-on-4, privremeni most je  fiksno rješenje 4-6 mjeseci. To je moguće zahvaljujući imedijatnom opterećenju implantata. Što to znači? Isti dan nakon ugradnje implantata u bezubu čeljust postavljamo multiunite (specifične nadogradnje za implantate), a na njih u roku 24 sata privremeni fiksni most na vijak. S ovim privremenim mostom koji se ne skida, pacijent već sutradan i narednih šest mjeseci može funkcionirati kao da ima prirodne zube.

U početku treba jesti mekšu i pasiranu hranu dok se implantati ne počnu vezivati s okolnom kosti. Govorimo o šest mjeseci vrhunske estetike i prirodnog žvakanja uz privremene, fiksne  zube dok se implantati u potpunosti ne integriraju u kost i izradi definitivni most od estetski ljepšeg materijala. Odlične vijesti za zabrinute bezube pacijente! Dok čekate na definitivne zube s privremenima funkcionirate potpuno bez brige.

Naše stručno mišljenje

U pojedinim slučajevima je bolje da se ne stavljaju privremeni zubi. To osobito vrijedi za ugradnju implantata u stražnjoj zoni čeljusti. Najbolje je da se na tom mjestu implantat ne opterećuje isti dan. “Potapamo” ga i čekamo da prođe period oseointegracije potreban da implantat sraste s kosti. Otraga su žvačne sile najjače i mogle bi preranim opterećenjem omesti uspješnu oseointegraciju implantata.

Kada je primarna stabilnost implantata dobra u prednjoj zoni čeljusti, svakako ćemo iz funkcijskih i estetskih razloga isti dan opteretiti implantat, postaviti privremenu nadogradnju te izraditi privremeni zub koji će funkcijski i estetski zadovoljiti pacijenta do postavljanja definitivnog umjetnog zuba.

Na temelju zahvata i vremena čekanja trajnih zubi, odlučit ćemo hoćemo li Vaše privremene zube izraditi u ordinaciji ili u našem laboratoriju. Kada privremeni zubi ne kompromitiraju uspjeh cijele terapije, uvijek ćemo ih napraviti.