Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi postupci su koji zadiru u područje parodontologije. Parodontologija je posebna grana dentalne medicine koja se bavi:

 • prevencijom
 • dijagnosticiranjem
 • liječenjem bolesti koje pogađaju parodont.

Što je parodont?

Parodont čine potporna tkiva zuba:

 • gingiva (desni ili zubno meso)
 • kost
 • parodontni ligament.
 • cement zuba.

Oni su zaslužni za potporu zuba u čeljusti.

Kako nastaju parodontne bolesti?

Nakupljanjem patogenih bakterija iz zubnog plaka i zubnog kamenca. Naslage bakterijskog plaka i kamenca na zubima dovode do upala zubnog mesa:

 • gingivitisa – početna upala zubnog mesa koja se manifestira crvenom bojom natečenog zubnog mesa i krvarenjem tijekom četkanja zubi
 • parodontitisa – viši stadij upale zubnog mesa koje su prouzročile bakterije prodiranjem ispod linije zubnog mesa i stvaranjem parodontnih džepova.

Gingivitis i parodontistis razaraju potporna tkiva zuba, a uzrokuju  katastrofalnu posljedicu –  ispadanje zdravih zubi.

Plak

Plak je ljepljivi film koji nastaje neposredno nakon četkanja zubi, miješanjem proteina i nusproizvoda iz hrane. Prekriva zube te se širi ispod linije desni. Bakterije iz njega mogu oštetiti  zubnu caklinu i stvoriti karijes. Ako se ne odstrani, taloži se i počinje mineralizirati, stvrdnjava se i pretvara u zubni kamenac.

Zubni kamenac

Zubni kamenac nastaje taloženjem plaka koji je zaostao nakon netemeljite oralne higijene. Kamenac je mineralizirani plak. Tvrd je i otporan na mehaničko četkanje četkicom za zube pa se zato ne može odstraniti kod kuće. Preporučuje se čišćenje zubnog kamenca, a nakon toga poliranje i pjeskarenje zubi kako bismo u potpunosti odstranili kamenac sa zubi.

Čišćenje zubnog kamenca i poliranje

Čišćenje zubnog kamenca, poliranje i pjeskarenje zubi može se napraviti jedino u stomatološkoj ordinaciji. Preporuka je otići stomatologu na čišćenje zubnog kamenca, minimalno dvaput godišnje, a po potrebi i više puta, ovisno o sklonosti organizma nakupljanju zubnog kamenca.

Zubni kamenac odstranjuje se ultrazvučnim aparatom, uz prisustvo vodenog hlađenja. Nakon čišćenja zubnog kamenca preporučuje se odmah polirati zube specijalnim pastama kako bi se zagladila površina zuba i bila manje podložna nakupljanju plaka.

Pjeskarenje zubi

Da bismo bili sigurni kako je kamenac u potpunosti odstranjen, preporučujemo da se radi i dodatni jako korisni zahvat – pjeskarenje zubi. Zahvaljujući ultramodernoj tehnologiji – uređaju EMS Air Flow Master Piezon, u našoj ordinaciji uspješno izvodimo:

 • subgingivalno pjeskarenje – uklanjanje nevidljivog kamenca koji se taloži u parodontnom džepu
 • supragingivalno pjeskarenje – uklanjanje vidljivog kamenca na površini zuba.

Pjeskarimo zube pomoću kontroliranog mlaza sitnih čestica natrijeva bikarbonata u spreju vode i komprimiranog zraka. Postupak traje od 15 do 30 minuta. Bezbolan je i ne treba lokalna anestezija.

Švicarski uređaj EMS AIR FLOW ultimativni je aparat za profilaksu, koji omogućuje temeljito i potpuno bezbolno čišćenje kamenca i pjeskarenje zubi.

Naše stručno mišljenje

Čišćenje zubnog kamenca, poliranje i pjeskarenje zubi trebali bi se izvoditi kod svakoga pacijenta minimalno dvaput godišnje, a po potrebi i više puta. Ovim zahvatima temeljito odstranjujemo plak i kamenac, čuvamo zube od daljnjeg propadanja koje uzrokuje prodiranje bakterija dublje u zubno meso. Možemo reći da pomoću ovih zahvata uz pravilnu oralnu higijenu štitimo zube od parodontnih bolesti koje mogu dovesti i do gubitka zuba.  Zato, spriječite zubni kamenac da se proširi!