Vađenje umnjaka naziva se stručno alveotomijom. To je oralnokirurški zahvat vađenja umnjaka tj. trećih kutnjaka.

Ekstrakcija zuba stručan je naziv za vađenje zuba. Može biti jednostavna ili komplicirana ekstrakcija, a vađenje umnjaka definitivno spada u kategoriju najkompliciranijih ekstrakcija jer se vade umnjaci koji :

  • još nisu uopće niknuli
  • koji su djelomično niknuli.

Upravo zato, ovaj zahvat trebali bi izvoditi usko specijalizirani stručnjaci, stomatolozi koji su specijalizacijom stekli titulu oralnog kirurga.

Impaktirani i retinirani umnjaci

Impaktirani zub je svaki onaj zub koji je potpuno formiran unutar kosti čije nicanje na pripadajućem mjestu u zubnom luku sprječava neka mehanička zapreka. To je najčešće slučaj s umnjacima ili  gornjim očnjacima. Takvi zubi vade se samo ako:

  • uzrokuju smetnje
  • postoji mogućnost da će prouzročiti bolove i upale u budućnosti.

Mehaničke zapreke su :

  • pomanjkanje mjesta u zubnom luku za nesmetano nicanje zuba
  • drugi zub koji smeta kruni impaktiranog zuba da slobodno niče
  • kost uzlaznog kraka donje čeljusti.

Takve situacije sprječavaju ili otežavaju nicanje umnjaka pa se kao posljedica javljaju upale i bolovi koji se ponavljaju sve dok se zub ne izvadi.

Retinirani zub je svaki onaj zub koji još nije niknuo na svojoj poziciji u zubnom luku zbog razloga koji ne predstavljaju mehaničku zapreku. To su najčešće gornji očnjaci.

Vađenje umnjaka – zašto se preporučuje?

Kako smo rekli, umnjaci su treći kutnjaci. To su zubi koji najkasnije niču, obično u kasnim tinejdžerskim godinama. To su četri zuba koji se nalaze na samom kraju u usnoj šupljini. U gornjoj i donjoj čeljusti sa svake strane imamo po jedan umnjak. U brojčanoj nomenklaturi, stomatolozi ih nazivaju osmicama.

Ne trebate žaliti ako vam stomatolog ili ortodont predlože vađenje umnjaka. Vađenjem umnjaka ne gubite ništa. Kako to?

Evolucijom čovjeka smanjila se čeljust pa je čeljust današnjeg čovjeka znatno uža. Naši davni preci imali su veliku čeljust jer su uglavnom žvakali tvrdu i drugačiju hranu, najčešće sirovu ili slabije pečenu. Danas neki ljudi uopće nemaju zametke umnjaka jer im nisu potrebni za suvremeni način života i ishrane. Drugima pak, impaktirani ili retinirani umnjaci zadaju velike probleme.

Periokoronitis  – razlog za vađenje umnjaka

Periokoronitis je lokalizirana akutna gnojna upala oko zuba koji nije potpuno niknuo. To je stručan naziv za upale i bolove koji se stvaraju zbog džepova u zubnom mesu i kosti, a u kojima se nakuplja hrana privlačeći mnogobrojne bakterije i njihovo širenje. Zbog nepravilno ili nepotpuno izraslih umnjaka otežana je oralna higijena i to dovodi do periokoronitisa. Parodontne džepove četkicama za zube mehanički je nemoguće očistiti pa se nakon nekog vremena upala počinje očitavati kao crvenilo, oteklina iznad umnjaka, a može se i proširiti na okolnu kost i meka tkiva, što uzrokuje teške otekline i čeljusni grč.

Vađenje umnjaka – postupak

Sam postupak alveotomije izvodi se u lokalnoj anesteziji te pacijent ne osjeća bol. Ono što osjeća samo je pritisak. Radi se ciljano odstranjenje kosti koja zatvara umnjak i otežava njegovo izvlačenje. Izvodi se kliještima i polugama, a koriste se i bušilice kojima se odstranjuje dio kosti koji smeta oralnom kirurgu. Može se:

  • vaditi u komadu cijeli zub
  • piliti zub na dijelove olakšavajući vađenje.

Kada se odstrani koštani oklop, zub se izvadi, a nakon toga šiva se rana.

Upute o ponašanju nakon zahvata

Šavovi se vade na prvom kontrolnom pregledu nakon zahvata. Nakon operativnog postupka preporučuje se hlađenje mjesta na kojem je izvađen zub te uzimanje lijekova protiv bolova dok se situacija ne smiri. Ako je potrebno, oralni kirurg prepisat će antibiotik.

Naše stručno mišljenje

Takve zube koji stvaraju probleme, a nemaju konkretnu funkciju u oralnoj šupljini treba čim prije izvaditi jer ćemo izbjeći recidive upalnih procesa i nesnosne bolove.

Jeste li znali da glavobolje i migrene znaju biti posljedice problematičnih umnjaka?

Tijekom pregleda i uvidom u RTG snimke (pojedinačnu snimku zuba, ortopan ili, ako je neophodno i 3D snimku),naš oralni kirurg dr. Ivica Šantić procijenit će je li u vašem slučaju potrebna alveotomija. Snimanje možete napraviti kod nas tijekom prvog pregleda te tako odmah dobiti dijagnozu i plan terapije, a za operativni zahvat ekstrakcije umnjaka dogovoriti prvi slobodan termin.

I ne brinite se, u našoj ordinaciji, ovaj komplicirani zahvat vrlo brzo i jednostavno radi specijalist oralne kirurgije, dr. Ivica Šantić.