Fiksni ortodontski aparat služi za ispravljanje nepravilnog položaja zubi. On se naziva fiksnim, jer jednom kada se bravice postave, ne skidaju se do kraja terapije.

Prvi ortodontski pregled preporučuje se u dobi od 7 godina, a idealno vrijeme za ortodontsku terapiju je u dobi od 12 do 14 godina. No, nikada nije kasno!

Danas i odrasli mogu ispraviti zube te odabrati manje vidljive ortodontske aparatiće poput onih s keramičkim monokristalnim prozirnim bravicama. Ortodontska terapija u prosjeku traje 1-2 godine. Činjenica je da su kod mlađih pacijenata pomaci brži, a kod starijih generacija nešto sporiji.

Kontraindikacije za ortodontsku terapiju mogu biti alergija na nikal, osteoporoza i akutni parodontitis. Alergičnima na metal, nikal, fiksni ortodontski aparat s metalnim bravicama nikako nije opcija. Savjetujemo da se raspitaju za prozirnu ortodonciju tzv. Invisalign.

Ortodontski aparatići mogu biti:

 • fiksni
 • mobilni.

Kako izgleda i funkcionira fiksni ortodontski aparat?

Fiksni ortodontski aparat sastoji se od malih bravica koje su zalijepljene na zube s prednje strane, a povezuje ih žica koja se mijenja od najtanje, na početku terapije, do najdeblje prema kraju terapije.

Bravice su zapravo elementi fiksnog ortodontskog aparata koji se lijepe. Svaka ima svoj utor ili tzv. slot u koji se stavlja žica ili luk. Žica ili luk stvara silu koja se preko utora bravica prenosi na zub i tako ga pomiče. Za dobru bravicu najvažniji je utor jer je njegov oblik odgovoran za pomicanje zubi u željeni položaj.

Prema načinu na koji se luk pričvršćuje dijelimo ih na:

 1. klasične – luk se dodatnim elementima kao što su gumice, žice, ligature veže uz bravicu.
 2. samoligirajuće – luk se pomoću klipa veže uz bravicu. Bravica sama veže ili ligira luk pa otuda i naziv ovim bravicama.

Po sastavu i izgledu dijele se na:

 1. čelične -mogu biti klasične i samoligirajuće
 2. keramičke monokristalne keramičke prozirne bravice tzv. safirne ili Ice bravice
 3. keramičke polikristalne – mogu biti klasične i samoligirajuće
 4. plastične bijele – nepostojanog su oblika, porozne i s vremenom požute od hrane i napitaka. Nisu naša preporuka.

Keramičke monokristalne – safirne – Ice bravice

U našoj ponudi imamo upravo ove bravice koje su, što se tiče estetike, u odnosu na klasične metalne bravice puno ljepše i ugodnije za nositi. One spadaju u kategoriju klasičnih bravica po načinu na koji se pričvršćuje luk. Naime, on se veže dodatnom gumicom ili žicom. Ne postoje samoligirajuće Ice bravice. Upravo zbog svoje estetike, najčešći su odabir odraslih pacijenata.

Ove bravice su prozirne poput stakla ili leda pa ih zato i nazivamo Ice bravicama.

Protokol ortodontske terapije

Kao i svaka druga stomatološka terapija i ortodontska započinje specijalističkim prvim pregledom. Naš ortodont, dr. Marko Grgurić vodit će Vas svim fazama ortodontske terapije, od početka do samoga kraja. Na pregledu će s Vama odraditi konzultacije. Dijagnozu i plan terapije tj. odabir optimalnog ortodontskog aparata napravit će na temelju:

 • medicinske i stomatološke anamneze
 • analize ortopantomograma, kefalograma i ostalih potrebnih snimki
 • izrađenih studijskih modela koji se naprave nakon što se uzmu otisci i registrat zagriza
 • analize osmijeha
 • ortodontskog seta fotografija (intraoralne i ekstraoralne fotografije)
 • funkcijske analize.

Prva faza ortodontske terapije

Ovo je aktivna faza ortodontske terapije koja podrazumijeva redovite kontrolne preglede svakih 6-10 tjedana, ovisno o odabiru ortodonstkog aparata. Na svakom kontrolnom pregledu mijenja se žica te pomoćni elementi. Svaki puta stavlja se deblja žica za jače pomake.

Druga faza ortodontske terapije

Ovo je tzv. retencijska faza. To je period kada skidamo ortodontski aparatić, poliramo zube te uzimamo otisak za izradu retainera.

Što je retainer?

Retainer je ortodontsko pomagalo nakon završene terapije koje nam pomaže čuvati zube u željenom, konačno postignutom pravilnom zubnom luku. Naime, mišići nakon terapije imaju tendenciju vraćati zube u njihov početni, prvobitni položaj. Zato se stavlja retainer.

Retainer može doći u dva oblika:

 • kao tanka pletena žica nalijepljena s unutrašnje strane na gornja četri ili donjih šest zuba
 • kao prozirna plastična udlaga koja prekriva sve zube (i na gornjoj i na donjoj čeljusti). Takav retainer zove se essis retainer.

Šteta bi bilo da zbog nenošenja retainera sav dvogodišnji trud nošenja ortodontskog aparatića propadne. Šteta truda, a šteta i novaca! Pacijent mora biti discipliniran i redovito noću tijekom spavanja nositi retainer. Obično je to doživotno.

Naše stručno mišljenje

Koji god fiksni ortodontski aparat dobili kao terapiju, važno je da pratite upute o prehrani i oralnoj higijeni koje će vam dati ortodont/specijalist ortodoncije. Rezultat terapije ne ovisi samo o ortodontskom aparatu, već prije svega, ovisi o stručnosti i kompetentnosti ortodonta koji vas vodi kroz terapiju. Danas fiksni ortodontski aparatići više nisu bauk.  Puno su ljepši i lakši za nošenje te se manje primjećuju u ustima. Uz njih su reducirani i kontrolni pregledi pa se mora rjeđe dolaziti nego prije.

U našoj ordinaciji ortodontsku terapiju prepustili smo u ruke stručnjaka ortodonta, dr. Marka Grgurića. Uz njega će Vaš osmijeh biti besprijekorno pravilan!