Pečaćenje fisura svakako je jedan od najčešćih zahvata u dječjoj stomatologiji tzv. pedodonciji. Da bi se zubi zaštitili od karijesa, provodi se postupak koji se naziva pečaćenje fisura. Ovo je preventiva. Može se raditi na mliječnim i trajnim zubima.

Što su fisure?

Fisure su usjekline na kruni zuba između kvržica zuba. One su individualne pa veličinom i oblikom mogu varirati od osobe do osobe. No, baš zbog toga neki su skloniji karijesu. Mislimo na osobe s dubokim fisurama.

Duboke fisure s vrlo uskim ušćem predstavljaju opću opasnost i pogodna su mjesta za karijes. Tu se hrana lakše zadržava i stvara se plak. To su mjesta gdje se razmnožavaju bakterije koje mogu prouzročiti karijes.

Koji su faktori rizika za karijes?

  • Morfologija zuba tj. fisura.
  • Količina sline – slina je dobra za ispiranje usta od bakterija. Manjak sline pogoduje karijesu.
  • Broj karijesogenih bakterija u slini.
  • Prisutne postojeće karijesne lezije.

Ako ste se pronašli u jednom od ovih rizika, trebali biste se podvrgnuti pečaćenju fisura.

Kontraindikacije za pečaćenje fisura su karijesne lezije koje su zahvatile dentin.

Kada je pravo vrijeme za pečaćenje  fisura?

Pečaćenje fisura najčešće se radi na trajnim zubima, iako može i na mliječnim. Preporučuje se nedugo nakon nicanja prvoga trajnog kutnjaka, a to je otprilike između 6. i 7. godine života. Drugo pečaćenje se preporučuje u dobi od 12 godina kada se tretiraju drugi kutnjaci. Danas se preporučuje napraviti pečaćenje na svim zubima koji imaju predispoziciju nastanka karijesa te ne ovisi o starosti.

Pečaćenje fisura – postupak

To je bezbolan zahvat za koji nije potrebna lokalna anestezija. Jako je brz i traje desetak minuta.

Prvo i osnovno, treba počistiti površinu zuba od hrane i pripremiti je za pečaćenje. Čistimo rotirajućom četkicom i profesionalnim pastama, a zatim ispiremo ostatke paste te sušimo. Izoliramo zub kako ne bi došao u kontakt sa slinom te se na njega nanosi gel ili tekućina za jetkanje cakline. Nakon što tekućinu ili gel isperemo, posušimo mjesto. Slijedi zadnja faza, a to je apliciranje materijala kojim pečatimo. Polimerizacijskom lampom osvjetljavamo materijal i on tako prelazi iz tekućeg u kruto stanje.

Boja pečata odgovara boji zuba, no možemo staviti materijal i u omiljenoj boji djeteta. Sve za dječicu! Treba paziti da se stavi dovoljna količina, ni premalo ni previše. Ako je previše materijala, dolazi do smetnji u okluziji (zagrizu) i artikulaciji. Nakon ovog zahvata osoba može odmah jesti i piti.

Naše stručno mišljenje

Cilj ovog tretmana je pretvaranje dubokih fisura u plitke kako se hrana ne bi više zadržavala na tim mjestima, što bitno olakšava održavanje oralne higijene. Nadamo se da smo Vas uspjeli uvjeriti u korisnost ovog zahvata. Zaštitite kutnjake svojih mališana!