INLAY, ONLAY, OVERLAY protetski su nadomjesci koji se apliciraju na zub. Spadaju u kategoriju indirektnih ispuna jer se ne rade direktno u ustima, već u dentalnom laboratorijuSuperiorniji su od klasičnih kompozitnih ili amalgamskih ispuna kako estetski tako i funkcionalno.

Rade se za rekonstrukciju zuba oštećenog:

  • karijesom
  • traumom

Izrađuju se u slučaju kada ne možemo raditi klasični kompozitni ili amalgamski ispun jer je došlo do većeg oštećenja zubne krune. U tom slučaju nema dovoljno zubnog tkiva za izradu klasičnog ispuna pa radimo jedan od ova tri keramička ispuna. Isto tako, kod karijesa kod kojeg oštećenje nije toliko veliko da treba raditi zubnu krunicu, ali je preveliko za kompozitni ili amalgamski ispun, radimo INLAY ONLAY OVERLAY ispune.

Rade se u slučaju kada je riječ o većem karijesu, a pacijent želi trajno rješenje.  Izrađujemo ih za obnovu devitaliziranog i slomljenog zuba, za vraćanje malokluzije, za postizanje bolje estetike te kod mijenjanja starog punjenja.

Ovi keramički ispuni razlikuju se po veličini tj. površini koju prekrivaju.

INLAY

INLAY rekonstruira unutarnji dio zuba. Cementira se u sredinu zuba i nema dodirnih točaka kod zagriza sa zubima suprotne čeljusti. INLAY je neuočljiv, stapa se bojom i oblikom s prirodnim zubom te djeluje potpuno prirodno.

ONLAY

ONLAY je keramički protetski nadomjestak tj. ispun koji se stavlja na zub. Može se stavljati bez prethodne devitalizacije zuba. On je u odnosu na INLAY puno veći i prekriva veću površinu. Ispunjava oštećenje zuba kod kojeg je potrebno nadograditi kvržice zuba. ONLAY dolazi u kontakt sa suprotnim zubom tijekom zagriza.

OVERLAY

OVERLAY je keramički ispun koji prekriva najveću površinu zuba u odnosu na INLAY i ONLAY. Njime prekrivamo unutarnje i vanjske dijelove krune zuba. I on poput ONLAYA dolazi u kontakt sa suprotnim zubom tijekom zagriza.

INLAY ONLAY OVERLAY – postupak

Prvi i osnovni korak je uklanjanje karijesa, nakon čega slijedi preparacija zuba te uzimanje otiska. Otisak se šalje u dentalni laboratorij, gdje se zahvaljujući CAD-CAM uređaju brzo izrađuje, prema zadanim parametrima, keramički ispun. Trajno cementiranje je završni korak u ordinaciji. Važno je napomenuti da se ovdje radi o minimalno invazivnim zahvatima.

Naše stručno mišljenje

INLAY ONLAY OVERLAY odlični  su protetski nadomjesci koji bojom i oblikom potpuno odgovaraju zubu na koji se cementiraju. U odnosu na klasične ispune, ljepši su i funkcionalno kvalitetniji jer su čvršći i dugotrajniji. Zub se u slučaju  izrade ovih ispuna manje brusi, a tako se čuva zdravo zubno tkivo.

Kada možemo izbjeći izradu zubne krunice postavljanjem na zub keramičkih ispuna INLAY ONLAY OVERLAY, uvijek ćemo to preporučiti kao optimalno rješenje pacijentu.