Gingivoplastika je mikrokirurški zahvat tj. kirurško oblikovanje mekih zdravih tkiva (desni) oko zuba. Spada u parodontologiju, iako se danas sve češće primjenjuje i u estetskoj stomatologiji.

Tkivo se odstranjuje ako:

  1. između zuba i desni nastaju parodontni džepovi u kojima se nakupljaju hrana i bakterije
  2. oko zuba postoji višak zubnog mesa.

U najtežim slučajevima višak zubnog mesa može uzrokovati teškoće u žvakanju hrane, ali i u govoru pa je to opravdan razlog za gingivoplastiku.

Gingivektomija i gingivoplastika

Dva su parodontološka kirurška zahvata vrlo sličnih naziva –gingivektomija i gingivoplastika.

Gingivektomijom se kirurški uklanja tkivo desni (gingive), kao npr. kod spomenutih najtežih slučajeva kada pacijent ima poteškoća sa žvakanjem hrane ili u govoru.

Gingivoplastika je kirurško oblikovanje zdravog tkiva desni.

Moramo napomenuti da niti jedan od dvaju zahvata ne zadire u kost i ne odstranjuje kost.

Gingivoplastika se najčešće radi samostalno, neovisno o gingivektomiji, no može se obaviti prije, ali i nakon gingivektomije.

Kakve koristi imamo od gingivoplastike?

Zdravlje

Gingivoplastika daje zubnom mesu potpuno prirodan izgled. Njome se ispravljaju malformacije i asimetrija koje su uzrokovali genetski faktori. No, ona se danas  koristi vrlo često isključivo u kozmetičke svrhe u estetskoj stomatologiji. Kada se koristi u parodontološke svrhe, izvodi se radi liječenja parodontne bolesti. Saniraju se parodontni džepovi – opasna žarišta u kojima se nakupljaju bakterije. Tu joj je svrha prvenstveno zdravstvena.

Estetika

U estetskoj stomatologiji popravljaju se konture gingive stvarajući harmoniju između gingivalne linije i krune zuba. Gingivoplastika je tako dio DIGITAL SMILE DESIGNA, koji u projekciji novog osmijeha ocrtava novu liniju osmijeha i gingivalne nivoe.

Kod tzv. gummy smilea narušen je odnos “crveno-bijelo”. Linija osmijeha je previsoka pa se kod govora ili smijanja previše nazire zubno meso. Ovim postupkom uspješno rješavamo ovaj estetski problem koji mnogim ljudima narušava samopouzdanje pa se rijetko smiju.

Gingivoplastika – postupak

Prije samog zahvata radi se čišćenje kamenca u parodontnim džepovima kako bismo ih očistili i pripremili za postupak. Gingivektomija i gingivoplastika izvode se u lokalnoj anesteziji pa su bezbolne za pacijenta.

Izvode se:

  • skalpelom
  • laserom – elektrokirurškim uređajem.

Gingivoplastika može potrajati nekoliko minuta. Pacijentu se nakon zahvata na zubno meso stavljaju periodontalni zavoji koji se nose od 7 do 10 dana.

Upute o ponašanju nakon zahvata

Možete koristiti lijekove protiv bolova, a početi ispirati usnu šupljinu kada vam preporuči oralni kirurg. Treba izbjegavati hrskavu i začinjenu hranu. Prve dane izbjegavajte četkanje rane zubnom četkicom. Pacijentu se preporučuju preparati hijaluronske kiseline u obliku gela koji pospješuju cijeljenje tkiva. Već idući dan pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima, a desni vrlo brzo poprimaju zdrav, prirodan i harmoničan izgled.

Naše stručno mišljenje

Gingivoplastika je dvostruko koristan mikrokirurški zahvat jer se danas osim iz zdravstvenih razloga, koristi i iz estetskih razloga. Imate li jedan od gore opisanih problema, vrlo rado ćemo Vam pomoći u njegovom rješavanju.