Vađenje zuba stručno se naziva ekstrakcijom zuba. Riječ je o oralnokirurškom zahvatu, a po svojom složenosti ekstrakcija može biti:

  • jednostavna
  • komplicirana.

Anatomija zuba i situacija u usnoj šupljini diktiraju način na koji se zub vadi. Teže se vade zubi koji nepravilno rastu ili imaju zakrivljene korijene. Kako se vađenje zuba ponekad zna zakomplicirati, dobro bi bilo da ovaj zahvat izvodi oralni kirurg.

Indikacija za vađenje zuba

Kada se preporučuje vađenje zuba?

Kada za to postoje indikacije kao što su:

  1. traume zuba
  2. klimavost zuba
  3. kada više nije moguće liječenje zuba zbog karijesom razorene krune zuba.

Upaljeni zub predstavlja upalno žarište u organizmu stvarajući plodno tlo mikroorganizmima da se iz zuba šire u druge organe: mozak, bubreg, zglobove i srce, a to može izazvati vrlo ozbiljne posljedice kao što su upale pojedinih organa. Zato takvo žarište treba ili liječiti ili ukloniti vađenjem zuba.

Svaki stomatolog prvo će pokušati spasiti zub, ali ako endodontsko liječenje ne daje rezultate, jedino rješenje je vađenje zuba.

Ekstrakcija – postupak

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan, a trajanje ovisi o tome je li komplicirano ili jednostavno. Nakon što oralni kirurg kliještima izvadi zub, rana se pregleda i očisti, a zatim se prekriva sterilnom gazom koju pacijent treba držati stisnutu zubima cca 15 minuta. Na mjestu ekstrakcije pojavit će se bijela naslaga koja pomaže formiranju ugruška i zacjeljivanju rane te pacijent to ne smije odstranjivati da ne omete prirodan proces zacjeljivanja.

Upute o ponašanju nakon zahvata

Nakon ekstrakcije, organizam počinje u rani stvarati ugrušak i na kraju kost. Ako se rana ispire ili se onemogući stvaranje ugruška dolazi do pojave tzv. suhe alveole. Zato se treba pridržavati uputa doktora dentalne medicine. Rana se ne smije ispirati 24 sata nakon zahvata ni vodom ni tekućinom za ispiranje ili čajem od kamilice. Možete početi ispirati čajem od kadulje ili antiseptikom nakon 48 sati. Ne trljajte operirano mjesto ni jezikom ni rukama!

Prvi dan preporučuju se hladni oblozi te uzimanje anelgetika kako bi se ublažili bolovi (Ibuprofen, Neofen ili Voltaren rapid).

Ne preporučuje se jesti najmanje 2-3 sata nakon zahvata dok anestezija ne popusti da se pacijent ne ugrize za jezik ili obraz. Konzumirati samo hladno ili mlako, nezačinjenu hranu, a izbjegavati vruću i toplu hranu i napitke. Gazirana pića se ne preporučuju. Isto tako, treba izbjegavati pijenje na slamku jer sisanje može prouzročiti jače krvarenje u ustima. Treba 4-8 tjedana da rana nakon vađenja u potpunosti zaraste.

Konci se vade na kontrolnom pregledu nakon sedam dana.

Naše stručno mišljenje

Nakon jednostavnog vađenja zuba, pacijent može normalno nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Bilo bi dobro da izbjegava fizičke napore i izloženost suncu. Ako se krvarenje ne zaustavi u prvih nekoliko sati nakon vađenja, preporučujemo pacijentu da zagrize u čistu sterilnu gazu i uputi se svom stomatologu na pregled.

Pokušavamo spasiti svaki zub jer nema boljeg zuba od prirodnog zuba. Kada nam situacija ne ide na ruku i endodontsko liječenje nema uspjeha, moramo izvaditi upaljeni zub, žarište opasnosti za cijeli organizam. Takav zub uzrokuje bol, a mikroorganizmi koji se šire nepovoljno djeluju na zdravlje pacijenta.

Nakon što izvadimo zub, savjetujemo pacijenta o opciji nadoknade izvađenog zuba. Optimalno rješenje je ugradnja zubnog implantata koji učinkovito zamjenjuje korijen prirodnog zuba. Posljedice koje izaziva nedostatak zuba zabrinjavajuće su: rotacija okolnih zuba, naginjanje prema mjestu gdje zub nedostaje, izrastanje zuba iz alveole, snižavanje zagriza, oštećenja čeljusnog zgloba, spuštanje kuta usana te promjena fizionomije lica koja pacijente čini starijima.

Sve to može se efikasno izbjeći ugradnjom implantata. Od jednostavnih vađenja do ugradnje implantata sve možete pronaći na jednom mjestu – u ordinaciji Šantić!