Zubne krunice protetski su nadomjesci za prirodne krune zuba. Dentalni implantat zamjenjuje korijen zuba. Zubne krunice veličinom, oblikom i bojom vjerno oponašaju dio zuba koji se naziva kruna, a koji je vidljiv u ustima. Zadovoljavaju dva faktora:

  • funkciju
  • estetiku zuba.

Zubne krunice – različiti materijali

Izrađuju se od različitih materijala. Sve ovisi o mogućnostima i željama pacijenata. Svaka zubna krunica, bez obzira od kojeg je materijala izrađena, zadovoljava estetiku i funkciju. Kada kažemo funkcija, mislimo na njenu ulogu u žvakanju hrane i u pravilnom izgovoru. Estetika se odnosi na prirodan izgled zuba.

Postoje razlike u materijalima i njihovim karakteristikama. To su nijanse koje osmijeh čine još prirodnijim i savršenijim.

Zubne krunice – metalkeramika

Ove krunice izrađuju se od dviju vrsta materijala:

  • metala – koji je baza
  • keramike – koja se napeče i slaže u slojevima na bazu.

Nazivamo ih metalkeramičkim krunicama. Prve metalkeramičke krunice izrađene su 1950. godine, a i danas su u upotrebi što govori o kvaliteti materijala. Metalkeramika se koristi za nadoknadu jednog, više  ili  svih zuba. Zbog metalne baze, ova vrsta krunica izuzetno je čvrsta i otporna. Keramika zadovoljava estetski dio.

Zubne krunice – bezmetalne

Za razliku od metalkeramičkih krunica postoje i krunice koje nemaju metalnu osnovu. One za svoju konstrukciju, bazu imaju neku drugu vrstu materijala:

  • keramiku ili
  • cirkon.

Kako nemaju metalnu bazu, nazivamo ih bezmetalnim krunicama, a to su:

  • keramičke krunice – E.max i Empress
  • cirkonkeramičke

Optimalna su rješenja za osobe alergične na metal. Naime, kod takvih osoba, u slučaju ugradnje metalkeramičkih krunica, može doći do alergijskih reakcija na neku od legura koja je u sastavu materijala. Najčešće su pacijenti alergični na nikal pa bi bilo dobro da to unaprijed kažu stomatologu.

Keramičke krunice

Izrađuju se od čiste keramike, što znači da je i baza keramička. Estetski su superiornije u odnosu na metalkeramiku, jer ne stvaraju taman rub uz zubno meso. Naime, kod metalkeramičkih krunica metalna baza se nakon trošenja krunica u ustima te povlačenja zubnoga mesa s vremenom počinje nazirati stvarajući tamni neestetski rub uz zubno meso.

Koristimo ih za nadoknadu svih zuba, ali zbog izrazite estetike, najčešće za prednje zube. Biokompatibilnost je važna odlika ovog materijala. Keramičke krunice ne izazivaju alergijske reakcije i zato su optimalno rješenje za pacijente koji su alergični na metal.

Cirkonkeramičke krunice

Ove krunice izrađuju se od kombinacije dvaju materijala:

  • cirkon-oksida – od kojeg se izrađuje cirkonska baza krunice
  • keramike – aplicira se u slojevima na cirkonsku bazu.

Ova kombinacija materijala odbija i propušta svjetlost kao prirodan zub, za razliku od metalkeramike koja to ne može zbog metalne osnove. Struka je potvrdila da cirkonkeramika odgovara transparentnosti prirodnih zuba vjerno oponašajući sva njegova svojstva.

Cirkonkeramičke krunice su biokompatibilne kao i keramičke krunice. Ne izazivaju iritacije zubnog mesa zbog preciznog dosjeda. Nema straha od tamnog ruba uz zubno meso. Danas se u stručnim krugovima ove krunice smatraju vrhuncem estetske stomatologije.

Naše stručno mišljenje

U našem moderno opremljenom laboratoriju izrađujemo sve vrste zubnih krunica. Na detaljnom prvom pregledu razmotrit ćemo Vaše želje i mogućnosti te Vam ponuditi optimalnu opciju.

Kao što smo već istaknuli, sve ove krunice zadovoljavaju dva najvažnija kriterija, funkciju i estetiku, ali su nijanse te koje pomažu da donesemo pravu odluku. Ako ste alergični na metal, svakako nećemo riskirati s izradom metalkeramičkih krunica. Nama je zdravlje pacijenata na prvom mjestu. Ako ste estet kojem je izgled jako važan, ponudit ćemo vam bezmetalne krunice. Zadovoljstvo pacijenta osmijehom naša je najveća nagrada.