Frenulektomija je oralnokirurški zahvat kojim se oslobađa skraćeni ili zadebljali frenulum. Njome uklanjamo prerasli ili previše izražen frenulum. Ovaj zahvat može se izvoditi kako u gornjoj tako i u donjoj čeljusti.

Frenulum

Ovaj stručni naziv ne govori vam ništa. Vrlo često odustajete od tekstova u kojima ima jako puno stručnih, nepoznatih naziva. Zato smo ovdje. Nastojimo vam maksimalno olakšati shvaćanje pojedinih zahvata kako biste mogli uvidjeti njihovu korisnost i lakše donijeti pravu odluku.

Što je, dakle, frenulum?

Jednostavno rečeno, frenulum je mala opnasta izraslina koja povezuje unutarnji dio usne šupljine s desnima. To je normalna struktura mekog tkiva u usnoj šupljini koja ponekad zna biti zadebljana i skraćena. Povezuje gornju i donju usnu sa zubnim mesom te donju stranu jezika s dnom usne šupljine.

Frenulum ne stvara nikakve poteškoće, ali može imati veliki utjecaj na:

  • položaj zuba
  • povlačenje zubnog mesa
  • govor i pokretljivost jezika.

Kada je frenulum jezika skraćen, može bitno utjecati na govor i stvarati poteškoće te otežava pokretljivost jezika.

Dijastema – razmak između prednjih zubi

Kod čvrstog, zadebljalog frenuluma koji se nisko hvata na zubno meso može se vrlo lako uočiti neuobičajeni razmak između gornjih središnjih sjekutića, tzv. jedinica. To je dijastema. Ona ne predstavlja nikakav funkcionalni problem.

Mnoge poznate osobe imaju dijastemu: Madonna, Eddie Murphy, Morgan Freeman, Mike Tyson, Vanessa Paradise, Brigite Bardot… Lista bi se mogla još nastaviti. Gotovo da ih ne možete zamisliti bez dijasteme. Ona je na neki način postala njihov zaštitni znak. I njima ne smeta. Dala im je dozu šarmantnosti.

Ako dijastema počinje smetati osobi iz estetskih razloga, može se vrlo uspješno prekriti ljuskicama Veneers ili zatvoriti pomoću aparatića za zube. Ako se ne oslobodi frenulum prije ortodontske terapije, opet se može stvoriti dijastema razmicanjem zubi. Zato je dobro, da se prije ortodontske terapije, napravi frenulektomija.

Frenulektomija – postupak

Frenulektomija spada u oralnu kirurgiju i najbolje je da je izvodi oralni kirurg. Ona se izvodi u lokalnoj anesteziji i ne boli. To je vrlo jednostavan i kratak zahvat nakon kojeg slijedi brz oporavak.

Upute o ponašanju nakon zahvata

Na kontrolni pregled pacijent dolazi nakon sedam dana i tada se vade šavovi.  Oporavak je izuzetno brz, a preporučuje se oprezno četkanje zuba blagim kružnim pokretima posebno pazeći na operirano mjesto.

Naše stručno mišljenje

Frenulum nekada stvara poteškoće, npr. kada krivo izrastaju prva dva sjekutića s razmakom između zubi. Zubno meso se nakon zahvata vraća na onu razinu na kojoj je bilo prije operacije. Nakon ortodontske terapije, zubi se više neće razdvojiti ako je frenulum prethodno uklonjen. Vrlo rijetko se ponovo pojavljuje dijastema. Zato se frenulektomija preporučuje prije ortodontske terapije.

Ponekad čvrsti i kratki frenulum uzrokuje povlačenje zubnog mesa pa se stvara crni trokut između susjednih zubi. To nije dobro jer vrat zuba zna biti izložen mikrorganizmima. Frenulektomijom pomažemo sačuvati Vaše zube i uljepšati Vaš osmijeh. Imate li ovakvih problema, obratite nam se s povjerenjem!