Većina roditelja smatra da mliječne zube ne treba liječiti jer će ionako ispasti. Ako se pita struku, odgovor je potpuno suprotan. Zašto?

Važnost mliječnih zuba

Roditelji često nisu svjesni važnosti mliječnih zubi. Mora se voditi briga o njima te održavati baš kao i trajne zube. Mliječni zubi su važni jer čuvaju mjesto trajnim zubima. Ako ih dijete prerano izgubi, trajni zubi bi mogli niknuti ukoso, a to onda u budućnosti zahtijeva ortodontsku terapiju. Upravo zato, oni se u slučaju karijesa trebaju liječiti.

Mliječni zubi počinju se razvijati tijekom trudnoće, a niču nakon rođenja djeteta u dobi od 4. do 7. mjeseca života. Do 3. godine dijete bi trebalo imati svih 20 mliječnih zubića. U 4. godini čeljust i kosti lica rastu stvarajući prostor između mliječnih zubi. Tako oslobađaju prostor za nicanje trajnih zubi.

Mliječni zubi padaju između 6. i 12. godine, kada bi dijete trebalo imati 28 zubi. Umnjaci rastu između 17. i 21. godine.

Kada dijete treba doći na prvi pregled stomatologu?

Dijete biste trebali dovesti prvi puta na pregled stomatologu kada niknu prvi zubići. Prvi pregled treba biti igra, neformalno upoznavanje s doktorima, zubarskom stolicom i instrumentima. Najgore je doći kada je već kasno, kada zub zaboli. Tada dijete može razviti strah od stomatologa zbog traume.

Liječenje mliječnih zuba – zašto i kako?

Karijes mliječnih zuba najčešće je tzv. karijes bočice, a nastaje zbog dugotrajnog dojenja te konzumiranja zaslađenih napitaka iz bočice: čajeva, mlijeka i voćnih sokova, tijekom noći. Trebamo upozoriti roditelje da je caklina mliječnih zubi slabije mineralizirana od cakline trajnih zubi pa bakterije lakše i brže prodiru kroz nju. Ovaj karijes razara tvrda tkiva krune zuba najčešće kod gornjih sjekutića, a u poodmakloj fazi nastradaju i kutnjaci. Obično ostanu pošteđeni donji sjekutići jer su zaštićeni jezikom u vrijeme dudanja bočice. Kako možete uočiti začetak karijesa bočice? Simptomi su bijele ili žute pjege na kruni zuba.

Karijes bočice može dovesti do promjena na zamecima trajnih zubi, diskoloracije zuba te nenormalnog rasta i razvoja čeljusti. Budući da ovaj karijes može utjecati na trajne zube te izazvati probleme u razvoju čeljusti, preporučuje se liječenje mliječnih zubi.

Vađenje mliječnih zubi radi se samo ako je zub jako zahvaćen karijesom, a dijete ima 5-6 godina i uskoro bi mu trebao niknuti trajni zub. Isto tako, u slučaju udarca u zub. Ako zub potamni i uzrokuje bolove, a zubno meso počinje oticati, vadimo zub. Kada liječenje mliječnih zubi nije moguće, vadimo zube. To je slučaj kod uništenih, inficiranih zubi.

Naše stručno mišljenje

Preporučujemo Vam, dragi roditelji, da djecu dovedete u stomatološku ordinaciju, kada za to nema potrebe. Na taj način ona se upoznaju sa svijetom “bijelih kuta” i stječu povjerenje u stomatologa. Tada će svaki idući odlazak stomatologu biti puno jednostavniji pa i liječenje mliječnih zubi, ako je ono potrebno.

Liječenje mliječnih zubi izvodimo u lokalnoj anesteziji pa se ne morate brinuti. Ono je za vaše dijete bezbolno, ali bezrazložan strah je taj koji stvara problem. Saniramo karijes i izrađujemo ispune.

Sam početak karijesa može se uspješno riješiti bezbolnom terapijom – ozonomTako zaustavljamo razvoj karijesa te se automatski čuvaju trajni zubi.

Čuvajte zdravlje svoga djeteta održavajući optimalnu oralnu higijenu, četkajući zube kružnim pokretima četkicom za zube mekane glave, ujutro i navečer. Pustite ga da i ono samo četka zube, a vi dovršite temeljitim četkanjem. Pretvorite četkanje zuba u zabavnu igru.

Ako su se Gric i Grec već nastanili na zubićima, ovdje smo za adekvatno liječenje mliječnih zubi, ali i za redovite kontrolne preglede vaše djece.