CAD-CAM tehnologije unijele su revoluciju u mnoge znanstvene grane. Danas se primjenjuju u arhitekturi, građevinarstvu, brodogradnji, strojogradnji, zrakoplovstvu, elektrotehnici, ali i u stomatologiji. One bitno pridonose svakoj od njih, jer povećavaju preciznost izrade te skraćuju vrijeme da dođu do željenog rezultata.

CAD-CAM tehnologije – što je to?

CAD

CAD – eng. Computer Aided (Assisted) Design

CAD je engleski akronim za oblikovanje pomoću računala. Koristimo računalo kako bismo dizajnirali (oblikovali), projektirali, konstruirali i vizualizirali neki budući predmet, projekt i slično.

U svim granama znanosti CAD se primjenjuje za trodimenzionalno modeliranje predmeta uz pomoć prostorno određenih dužina, krivulja, ploha i ravnina.

CAM

CAM – eng. Computer Assisted Manufacturing

CAM je engleski akronim za kompjuterski potpomognutu izradu.

Spajanjem CNC numerički vođenih alatnih strojeva i CAD računalnog oblikovanja dolazi do revolucionarne simbioze – CAD-CAM tehnologija. Na ovaj način ujedinili su se projektiranje, oblikovanje i sama proizvodnja u jedinstvenu koncepciju.

CAD-CAM tehnologije u stomatologiji

Sigurni smo da će u skorije vrijeme CAD-CAM tehnologije u potpunosti  istisnuti neke tradicionalne načine izrade protetskih radova: krunica, mostova i proteza. S ciljem da ne kaskamo za svijetom i idemo u korak s tehnološkim napretkom, nabavili smo CAD-CAM tehnologije.

CAD-CAM uređaj od velike nam je  pomoći u radu ubrzavajući terapiju i pomažući nam u preciznosti izrade protetskog rada.

CAD-CAM tehnologije u Ordinaciji dr. Šantić

Koristimo CAD-CAM Cerec, uređaj njemačke kvalitete, marke Sirona. To je uspješna tvrtka koja već punih trideset godina vodi istraživanja, proizvodi i kontinuirano razvija CAD-CAM priču. Sirona ima najduže iskustvo s CAD-CAM sustavima.

Cerec CAD-CAM je kompjuterizirani sustav za digitalno snimanje, dizajniranje i izradu jednog ili više zuba, koji ujedinjuje kompjuterski potpomognutu izradu i kompjuterski potpomognut dizajn.

Možemo izraditi:

  • zubne ljuskice
  • keramičke ispune – inlay, onlay i overlay
  • zubne krunice
  • zubne mostove.

Prednosti CAD-CAM tehnologija

  • Preciznost izrade. Govorimo o mikronskoj preciznosti 3D intraoralne kamere kojom uzimamo otisak.
  • Brzina izrade. Ubrzavaju vrijeme same terapije i pojedinih faza izrade protetskog rada. Za keramičke “ispune” na tradicionalan način inače treba 3-5 dana, a s CAD-CAM tehnologijom samo 90 minuta. Maksimalna je ušteda vremena i reduciran broj dolazaka jer se sve izvodi u jednom dolasku.
  • Manje neugodan rad nego kod tradicionalne terapije. Otisak se ne uzima klasično pomoću gumastih materijala, već digitalno. To je puno ugodnije za pacijente s pojačanim refluksom (povraćanje).

Naše stručno mišljenje

Tko je kandidat za protetski rad izrađen na ovaj način?

Nakon liječenja zuba, pacijentu se može brzo izraditi krunica. Možemo izraditi i zubne mostove. Isto tako, možemo na implantat uz pomoć CAD-CAM tehnologija izraditi individualnu nadogradnju potpuno prilagođenu veličinom i položajem ugrađenom implantatu.

Inlay, onlay ili overlay – keramički  ispuni rade se kada se odlomi čitava stijenka zuba ili je zub toliko oštećen ili pokvaren da ga nije moguće rekonstruirati kompozitnim ispunom. Preporučuje se i kod zamjene amalgamskih ispuna, jer je zubna keramika (inlay, onlay, overlay) zdravija i osigurava najkvalitetnije žvakanje. Naime, po fizikalnim svojstvima zubna keramika je najsličnija prirodnoj caklini zuba.

Zašto biste čekali na protetski rad, ako on ponekad može biti napravljen u samo jednom posjetu?

Iskoristite prednosti CAD-CAM tehnologija u Vašem susjedstvu. Moderno opremljena ordinacija i dentalni laboratorij u Virovitici spremno odgovaraju na sve izazove vremena.