All-on-4 i All-on-6 revolucionarni su implantoprotetski zahvati totalne rekonstrukcije gornje i donje čeljusti u 24 sata.  Privremeni hibridni most izrađen od akrilata postavlja se na 4 ili 6 implantata, koji se odmah nakon ugradnje opterećuju. Tako bezubi pacijenti dobivaju fiksni most na vijak i mogu se odmah vratiti svom svakodnevnom životu.

Dr. Ivica Šantić posebno je proučavao ovu metodu i danas kao stručnjak za All-on-4 predaje kao međunarodni predavač na ovu temu.

Kako je nastao All-on-4?

Tvorac koncepata All-on-4 / All-on-6 čuveni je portugalski znanstvenik, dr. Paulo Malo. Nedugo nakon što je diplomirao, počeo se baviti mišlju kako bezubim pacijentima, koji su osuđeni na protezu, vratiti osmijeh fiksnim protetskim radom u kratkom vremenu.

 1. godine okuplja tim s kojim počinje razvijati All-on-4. Samo pet godina kasnije ovaj koncept prepoznat je od strane struke kao jedan od najznačajnijih napredaka u području implantologije.

All-on-4 / All-on-6 – prednosti

 • fiksni zubi u samo 24 satadovoljan je jedan posjet stomatologu za prvu fazu terapije
 • najbrže fiksno rješenje za bezube pacijente
 • dvojaka koristiznimna estetika rada i optimalna funkcionalnost
 • trenutna funkcija zahvaljujući imedijatnom opterećenju implantata
 • jako poboljšana kvaliteta života
 • ne treba raditi transplantaciju kosti ni podizanje sinusa minimalno invazivni oralnokirurški zahvat
 • totalna rekonstrukcija svih zuba na samo 4 ili 6 implantata
 • potpuno prirodan izgled
 • ne nadražuje desni
 • sprječava daljnju resorpciju kosti
 • u slučaju oštećenja protetskog rada, vrlo lako i brzo se reparira
 • nema umjetnog nepca kao kod proteze
 • okus hrane je potpun, kao da pacijent jede vlastitim zubima jer su okusni pupoljci oslobođeni

All-on-4 / All-on-6 – protokol

Bezubi ili djelomično bezubi pacijenti obično imaju problem s nedostatkom kosti. Zato je ova metoda optimalna za takve pacijente jer izbjegava zahvate koji inače produžuju i poskupljuju terapiju. Nadogradnja umjetnom kosti te sinus lift ne moraju se raditi u gornjoj čeljusti zbog koso postavljenih zubnih implantata u stražnjoj zoni. Implantati se postavljaju pod kutom od 30˚.

Prva faza

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i ne boli. Ako je riječ o djelomično bezubom pacijentu ili pacijentu koji ima jako uništene ili klimave zube, sve zube vadimo isti dan neposredno prije operativnog zahvata.

Slijedi nivelacija grebena čeljusti te čišćenje čeljusti od eventualnih cisti, granuloma, ostataka korijena zuba i slično. U slučaju koncepta All-on-4 ugrađuju se 4 implantata, a u slučaju All-on-6 treba postaviti 6 implantata.

Obično je više problematična gornja čeljust kod većine pacijenata. U tom slučaju, radi sigurnosti i stabilnosti protetskog rada, izvodimo All-on-6.

Princip ugradnje implantata kod koncepta All-on-4 isti je kako za donju tako i za gornju čeljust: u prednju regiju stavljaju se ravno 2 implantata, dok se 2 implantata u stražnjoj regiji postavljaju pod kutom od 30˚.

Angulirani implantati (pod kutom) postavljaju se u obje čeljusti:

 • u gornjoj – da bi se izbjeglo podizanje sinusa i augmentacija kosti
 • u donjoj – da se izbjegne živac.

Nakon ugradnje implantata radi se imedijatno opterećenje. To znači da isti dan opterećujemo implantate postavljajući specifične nadogradnje tzv. multiunite u implantate. Nakon uzimanja otisaka, izrađuje se privremeni protetski rad iz akrilata u dentalnom laboratoriju. Privremeni most postavlja se u roku 24 h prema protokolu. Pacijent se isti dan može vratiti svakodnevnim obvezama, ali u početku mora paziti na prehranu.

Druga faza

Dok čekamo da prođe proces oseointegracije 3-6 mjeseci, pacijent ima privremeni fiksni rad koji ne može skidati. Nakon 6 mjeseci vraća se u terapiju kada uzimamo otiske za definitivni rad, koji se izrađuje od estetski ljepših materijala pa tako možemo izraditi jednu od triju varijanti mosta:

 • kompozitni most – izrađuje se od kompozitnih materijala
 • keramički most – izrađuje se od keramike
 • cirkonkeramički most – izrađuje se od cirkonkeramike.

Za  izradu definitivnog mosta potrebno je nešto više dana. Pacijentu se nakon uzimanja otisaka i svake probe vraća privremeni rad u usta do izrade i fiksiranja definitivnog mosta, tako da cijelo vrijeme ima fiksne zube.

Upute o ponašanju nakon zahvata

Oralni kirurg pripisat će antibiotik te se preporučuje uzimanje lijekova protiv bolova. Obavezno hladiti ledom desetak minuta sve regije čeljusti, s pauzama, kako ne bi došlo do ozeblina. Prvi i drugi dan ne ispirati usta. Oralni kirurg preporučit će vam kada možete početi ispirati usta i kojom tekućinom. Konci se vade nakon sedam dana od zahvata kada pacijent dolazi na kontrolni pregled.

Prehrana je posebna prvih mjesec-dva dana dok ne počne proces oseointegracije. Treba jesti mekšu i pasiranu hranu i ništa ne odgrizati zubima kako se ne bi kompromitirali implantati.

Naše stručno mišljenje

Svima koji muku muče s nestašnim protezama, koji žele brz povratak svakodnevnom životu, a mobilni protetski rad nije opcija, preporučujemo ovaj revolucionarni zahvat. Već je milijunima ljudi promijenio život nabolje.

U našoj ordinaciji  operaciju kod zahvata All on 4 / All on 6  radi dr. Ivica Šantić, specijalist oralne kirurgije i implantolog te međunarodni predavač o All on 4u. Koristeći se najsuvremenijom tehnologijom, dentalnim implantatima Straumann, kvalitetnim materijalima, u uskoj suradnji s dentalnim laboratorijem,  stvara nove osmijehe u samo jednom danu.