Zubne ljuskice protetski  su nadomjesci koji se prvenstveno izrađuju iz estetskih razloga. Mogu se postavljati na jedan ili više zubi u prednjem dijelu usne šupljine. One vrlo brzo i učinkovito ispravljaju i mijenjaju:

 • oblik
 • izgled
 • boju
 • veličinu zuba
 • razmak između prednjih zuba tzv. dijastemu.

Riječ je o vrlo tankim listićima ili pločicama koje se lijepe na vanjsku stranu zuba, točnije na minimalno brušenu ili netaknutu površinu zuba.

Zubne ljuskice – vrste

Zubne ljuskice razlikuju se po postupku izrade i materijalu od kojeg su napravljene:

 • direktne – kompozitne ljuskice
 • indirektne – keramičke ljuskice.

Keramičke ljuskice ili Veneers ljuskice za zube odlično su estetsko rješenje jer zbog strukture keramike ne mijenjaju boju pod utjecajem hrane, pića ili duhana. To su posebno oblikovani tanki komadi visokoestetske keramike adhezivno  cementirani na prednju stranu zuba. U potpunosti oponašaju prirodnu boju zuba, čvršće su i trajnije od kompozitnih ljuskica, ali za njih treba više posjeta stomatologu i nešto su skuplje.

Kompozitne ljuskice izrađuju se od kompozitnih materijala te se izrađuju u jednom posjetu, ali imaju nešto kraći vijek trajanja. To su tanki komadi kompozitnog materijala posebno oblikovani i zalijepljeni na prednju stranu zuba. Zahtijevaju minimalno brušenje zuba ili nema potrebe za brušenjem. Brže se izrađuju od keramičkih ljuskica i nešto su povoljnije.

Najnovija istraživanja potvrđuju trajnost ljuskica 5-15 godina, ovisno o tome jesu li keramičke ili kompozitne.

Tko je kandidat za zubne ljuskice?

Svi oni koji žele promijeniti ili korigirati oblik, boju, veličinu i izgled svojih zubi, a imaju zdrave, intaktne zube, kandidati su za ljuskice.  One se mogu postavljati i kod pacijenata koji nemaju liječene (endodontski tretirane zube) ili velike ispune na zubima. Osobe koje imaju diskolorirane zube, otkrhnutih rubova, zube s rupicama i udubljenjima mogu biti kandidati za zubne ljuskice.

Imate li dijastemu, razmak između prednjih zubi, a to vam estetski smeta, zubne ljuskice su odličan odabir. Kod nepravilno postavljenih zubi u zubnom luku, one mogu vizualno ispraviti nepravilnosti pa su dobra alternativa dugotrajnoj ortodontskoj terapiji.

Prednosti zubnih ljuskica

 • Maksimalna pošteda zuba jer se minimalno bruse zubi. Kod nekih ljuskica (non-prep) zubi su potpuno pošteđeni jer se ne bruse.
 • Nježna terapija za zubno meso jer ne izaziva upale i povlačenje zubnog mesa. Bezmetalna keramika nije agresivan materijal prema zubnom mesu.
 • Potpuno bezbolan zahvat. Kod non-prep ljuskica ne treba ni lokalna anestezija.
 • Ne mijenjaju boju te reflektiraju svjetlost poput prirodnog zuba.
 • Materijali vjerno oponašaju caklinu zuba.

Zubne ljuskice – postupak

Ovisno o vrsti zubne ljuskice, zub se površinski brusi ili se uopće ne brusi. Kod non-prep ljuskica, odmah se uzima otisak intraoralnom kamerom, dok se kod konvencionalnih ljuskica, zub minimalno brusi.

Po želji, možemo izraditi vjerni model budućih zuba tzv. mock-up. Nakon što uzmemo otisak šaljemo ga u naš laboratorij gdje se izrađuju ljuskice.

Keramičke ljuskice izrađuju se od keramike debljine do 0,3 mm. Mogu se izraditi i u CAD-CAM uređaju i tada su gotove u jednom posjetu. U računalu vizualno i virtualno konstruiramo željenu ljuskicu, a onda se zadani parametri šalju kao naredba uređaju koji glođe ljuskicu iz kamenog bloka u glodalici.

tri su vrste ljuskica koje se razlikuju prema načinu preparacije:

 1. konvencionalne – zub se brusi samo na plohi prema usnama tzv. labijalnoj plohi i to od 0,5 do 1 mm.
 2. “minimal-prep” – ovisno o korekciji koju želimo napraviti, brusimo neka područja više, neka manje, a neka ne diramo. To nam diktira anatomija zuba.
 3. “non-prep” – keramičke ljuskice bez preparacije. Ne bruse se i potpuno su neinvazivne, a mogu se koristiti kod dijastema, produljenja i proširenja zubne krune, preoblikovanja zubi, ispravljanja caklinskih defekata, promjene boje i ispravljanja položaja. Njima je moguće osvježiti protetske nadomjeske koji su promijenili boju. Non-prep ljuskice su tanje od konvencionalnih ljuskica. Najpoznatije non-prep ljuskice su Lumineers, ali postoje i druge vrste popust Vivaneers, Durathin, ljuskice od IPS e.max litij-disilikatne keramike te ljuskice izrađene Cerec CAD-CAM uređajem.

Kod svakog brušenja cilj nam je ostati u području cakline kako bismo osigurali što bolje veze jer se ljuskice cementiraju adhezivno. Prije samog cementiranja isprobavaju se u ustima pomoću Try-In pasti.

Naše stručno mišljenje

Zubne ljuskice vrhunski su estetski domet stomatologije. One su protetski nadomjesci koji maksimalno pošteđuju Vaše prirodne zube i zato ih uvijek preporučujemo pacijentima koji su dobri kandidati za njih. Zahvaljujući najmodernijim tehnologijama u našem laboratoriju, u mogućnosti smo izraditi više vrsta zubnih ljuskica. Naša su preporuka zubne ljuskice Veneers zbog svoje otpornosti, dugotrajnosti i estetike.