Modelacija alveolarnog grebena pripada području oralne kirurgije i takav specifičan postupak radi oralni kirurg. Pretprotetska kirurgija kao grana oralne kirurgije bavi se ispravljanjem, prepoznavanjem te liječenjem poremećenih anatomskih i fizioloških odnosa usne šupljine. Cilj je postizanje optimalnih uvjeta za nošenje protetskih nadomjestaka.

Što to znači?

Kada kod pacijenta postoje koštane nepravilnosti, radi se modelacija alveolarnog grebena kojom što pravilnije oblikujemo greben kako bi poslužio kao optimalno ležište za protetski rad (protezu, mostove). Pojednostavljeno rečeno, modelacijom grebena zaglađujemo sve koštane izbočine. Poravnavamo alveolarni greben.

Indikacija za pretprotetske kirurške zahvate

Pretprotetski kirurški zahvat radi se kada za to postoji indikacija:

  • atrofija mekih i tvrdih tkiva usne šupljine
  • hipertrofija mekih i tvrdih tkiva usne šupljine
  • nepovoljna, nepravilna anatomija.

Atrofija mekih i tvrdih tkiva znači da se smanjio alveolarni greben. Ona može biti:

  • fiziološka – kao posljedica gubitka zuba
  • patološka – kao posljedica patoloških procesa.

Hipertrofija mekih i tvrdih tkiva je porast tkiva ili organa. To se najčešće manifestira u području sluznice alveolarnog grebena. Razlog  je dugotrajni podražaj, a hipertrofija je posljedica takvog stanja.

Nepovoljna anatomija podrazumijeva sve različite koštane neravnine, izbočenja, zadebljanja frenuluma jezika i usnica te povećanje obraznih papila.

Terapija – modelacija alveolarnog grebena i vestibuloplastika

Terapija svih navedenih stanja, nepravilna anatomija, atrofija i hipertrofija tvrdih i mekih tkiva usne šupljine, kirurške je prirode. U oralnoj kirurgiji ovakva stanja rješavamo:

  • modelacijom alveolarnog grebena
  • vestibuloplastikom.

Vestibuloplastika

Što je vestibuloplastika i kako nam ona pomaže?

Vestibuloplastika je oralnokirurški zahvat u pretprotetskoj kirurgiji koja se izvodi u slučaju ravnomjerne atrofije alveolarnog grebena i hipertrofije mekih tkiva na alveolarnom grebenu te u području vestibuluma. Ovim zahvatom oralni kirurg ispravlja i mijenja odnose između pričvrsne i pomične  sluznice vestibuluma usne šupljine.

Modelacija alveolarnog grebena – postupak

Budući da je ovo oralnokirurški zahvat, izvodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan za pacijenta. Greben se nivelira pomoću dlijeta i freze za kost. Njima niveliramo sve neravnine i koštane izbočine alveolarnog grebena. Nakon što se reducira (smanji) volumen kosti, skalpelom ili ravnim škarama obrezuje se gingiva prema obliku novomodeliranog grebena.

Naše stručno mišljenje

Ovaj zahvat treba izvoditi isključivo oralni kirurg jer je kao educirani stručnjak u potpunosti pripremljen za sve eventualne poteškoće na koje može naići tijekom zahvata. On izvrsno poznaje anatomsku građu te varijacije koštanih i mekotkivnih struktura usne šupljine.

Točnim dijagnosticiranjem te pravovremenim prepoznavanjem situacije, oralni kirurg odredit će pravu terapiju. Iskusan stručnjak prepoznaje svako odstupanje od normalnih fizioloških i anatomskih odnosa kod:

  • pacijenata s prirodnim zubima
  • potpuno ili djelomično bezubih pacijenata.

Terapija poremećenih odnosa među tkivima usne šupljine nužna je kako bi protetski rad mogao dobro sjedati i ne stvarati probleme pacijentu. Operativnim zahvatom, modelacijom alveolarnog grebena  ispravljamo loše anatomske odnose, omogućujemo uvjete za optimalnu ugradnju implantata te izradu i nošenje protetskog rada. Samo povoljni anatomski uvjeti omogućuju izradu kvalitetnog i dostatnog protetskog nadomjeska (proteze, mosta) s dobrom stabilnosti i optimalnom retencijom.

Želite li imati rad koji će Vas u potpunosti estetski i funkcionalno zadovoljiti, a jedan ste od kandidata za modelaciju alveolarnog grebena ili vestibuloplastiku, ne dvojite! Iskustvo oralnog kirurga dr. Šantića garancija je kvalitetno izvedenog postupka. Pripremamo usta pacijenta za nošenje protetskog rada tako da zaglađivanjem svih oštrih rubova te uklanjanjem viška mekog tkiva redizajniramo alveolarni greben po mjeri savršenog novog osmijeha.