Apikotomija je manji oralnokirurški zahvat kojim se uklanja vrh korijena zuba. Naziv je dobila po apexu, stručnom nazivu za vrh korijena zuba. Kronične upale, frakture u području vrha korijena, granulomi i ciste razlozi su zbog kojih se pristupa apikotomiji. Ona je odlično rješenje kada redovni endodontski tretmani ne daju zadovoljavajuće rezultate. Isto tako, apikotomija je optimalna terapija kod pacijenata čiji su korijenski kanali zuba zavinuti te dolazi do čestih recidiva upala.

Apikotomija – postupak

Ovaj kirurški zahvat izvodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Spada u manje oralnokirurške zahvate te se preporučuje da ga izvodi specijalist oralne kirurgije. Zahvat traje 30-60 minuta. Sve ovisi o tome koja se regija tretira i o kojem je zubu riječ. Naime, apikotomija traje kraće kada se izvodi na prednjim zubima. Na stražnjim zubima koji imaju više korijena, postupak se može odužiti i do sat vremena.

Protokol je sljedeći:

  1. Zareže se gingiva tj. zubno meso, a zatim se odiže kako bi oralni kirurg došao do korijena zuba.
  2. Uklanja se vrh korijena zuba zahvaćenog upalnim procesom.
  3. Puni se korijen kanala zuba različitim smjesama i materijalima baš za tu namjenu. Na taj način korijen se zatvara.
  4. Po potrebi, dodaje se i umjetna kost.
  5. Zub se endodontski može tretirati, a to podrazumijeva čišćenje i širenje kanala zuba te njegovo punjenje prije samog zahvata ili za vrijeme zahvata.

Upute o ponašanju nakon zahvata

Preporučuje se izbjegavati krutu hranu te pušiti. Obavezno laganije no inače četkati zube kružnim pokretima, a posebno oko šavova koji se uklanjaju na kontrolnom pregledu sedam dana nakon zahvata.

Kome se preporučuje apikotomija?

Pacijenti koji osjete bol ili oticanje zuba koji je endodontski liječen svakako bi trebali posjetiti stomatologa. Tijekom pregleda, stomatolog će na temelju RTG snimke utvrditi je li pacijent kandidat za apikotomiju.

Budući da su korijenski kanali zuba vrlo često složeni, a naročito u području oko vrha zuba, nekada se dogodi da endodontski zahvat nije napravljen stručno i pedantno te unutar ogranaka kanala nalazimo zaostali infektivni debris. On je uzročnik reinfekcije i u tom slučaju treba izvesti apikotomiju. Dakle, uklanja se vrh korijena zuba s upalnim i inficiranim tkivom te se punjenjem kanala zapečati vrh korijena.

Naše stručno mišljenje

Kada situacija to nalaže, preporučujemo ovaj zahvat jer je koristan. Njime spašavamo i čuvamo vaše prirodne zube i produljujemo im vijek trajanja. Kada standardni tretmani liječenja zuba ne daju dobre rezultate ili zube ne možemo uopće na taj način tretirati zbog specifično zavinutih korijenskih kanala, apikotomija je optimalno rješenje koje spašava zub jer bi u protivnom morao biti izvađen. Apikotomija je postupak koji se u našoj ordinaciji izvodi rutinski zahvaljujući spretnim i stručnim rukama našeg oralnog kirurga, dr. Šantića.