Fluoridacija zuba najkorisniji je način obrane od karijesa kod djece, ali i kod odraslih. Pedodoncija tj. dječja stomatologija kao grana dentalne medicine koja vodi brigu o dječjim zubima – mliječnim i trajnim, preporučuje ovaj postupak kao važan korak u očuvanju zdravlja zubi i sprječavanju karijesa.

Preventivna dentalna medicina temelji se na preparatima na bazi fluora.

Kako djeluje fluoridacija?

Spojevi fluora sprječavaju demineralizaciju. Kako? Spuštanjem kritične pH za otapanje zubne cakline. Naime, fluoridi zaustavljaju demineralizaciju. Ona je opasna jer se smatra prvom fazom svakog karijesa. Tako fluoridi potiču remineralizaciju već nastale karijesne lezije zaustavljajući rast i širenje bakterija u plaku. Upravo su te bakterije odgovorne za nastanak karijesnih lezija.

Fluoridacija – vrste

Postoje dvije vrste fluoridacije:

  • sustavna ili tzv. endogena
  • površinska ili tzv. topikalna.

Sustavna fluoridacija

Obuhvaća formiranje zuba prije nicanja putem sistemskog djelovanja fluorida. Sustavna fluoridacija je “ugrađivanje” fluorida u strukturu zuba tijekom razvojne faze zuba putem fluornih tableta kod trudnica i male djece te fluoridacijom pitke vode.

Površinska fluoridacija

Ovdje govorimo o ugradnji fluorida u vanjske slojeve zuba nakon njegovog pojavljivanja u usnoj šupljini. Zadnja istraživanja pokazuju kako je kariostatski efekt fluorida posljedica topikalne primjene fluorida, a ne endogene. Zato je topikalna ili površinska fluoridacija važnija od sistemske.

Profesionalna fluoridacija u ordinaciji

Danas se proizvode i paste za zube na bazi fluora. Sve to nam može pomoći. Gelovi i lakovi koji se koriste za fluoridaciju sredstva su koja imaju izuzetno veliku koncentraciju fluora pa njima mogu manipulirati samo educirani stručnjaci – stomatolozi. Zato profesionalnu fluoridaciju treba prepustiti u ruke stomatologa jer on će stručno obaviti ugradnju fluorida u strukturu Vaših zuba i tako ih zaštititi od karijesa.

Naše stručno mišljenje

Pedodoncija je važna grana dentalne medicine jer se bavi prevencijom i liječenjem zuba od najranije dobi. Mali pacijenti su bojažljivi pacijenti zbog neadekvatnog pristupa roditelja, djedova, baka i okoline. Stomatolog je najčešće osoba kojom se djecu plaši i  kojom se djeci prijeti ako ne budu poslušna. To je krivi pristup. Pravi pristup uči dijete da je stomatolog najbolji prijatelj zubi zajedno sa Zubić vilom. On pomaže na sve načine kako bi držao podalje od zuba „prožrdljivce – Grica i Greca“. Pristupite svojoj djeci na taj način, a mi ćemo dalje odraditi svoje – informirati ih o pravilnoj higijeni, upoznati ih s ordinacijom, fluoridirati zube, zapečatiti zube ili liječiti. Napravit ćemo sve ono što je zubima Vašeg djeteta potrebno.