Uklanjanje karijesne lezije najčešći je stomatološki zahvat. Zub zahvaćen karijesom treba biti saniran tj. rekonstruiran. Rekonstrukcija takvog zuba radi se upravo pomoću ispuna ili plombe. Ispunom ispunjavamo rupu tzv. kavitet u zubu koji nastaje nakon što odstranimo karijes. Budući da se zub ispunjava materijalom, ovaj nadomjestak nazivamo ispunom ili plombom.

Vrste ispuna ili plombi

Ispune tj. plombe možemo raditi na dva načina:

  • direktno – odmah u ustima
  • indirektno – u zubnom laboratoriju na temelju otiska zuba.

Vrste direktnih ispuna

Direktni zubni ispuni zastupljeniji su u stomatološkoj praksi od indirektnih.

Oni mogu biti :

  • amalgamski – nazivamo ih još srebrnim ili sivim plombama, a neki i crnim plombama
  • kompozitni – nazivamo ih bijelim plombama po boji ispuna.

Amalgamski ispuni

Amalgam se veže za tvrda zubna tkiva makromehaničkom vezom. Za njega treba osloboditi dosta prostora tj. stvoriti kavitet (rupu). Zato se uklanja dosta zdravog zubnog tkiva.

EU je donijela direktivu u kojoj se zabranjuje apliciranje amalgamskih plombi za djecu do 15 godina starosti, trudnice i dojilje zbog neurotoksične žive koju sadrži amalgam. Amalgam sadrži više vrsta metala, ali i opasnu živu pa su suvremena istraživanja pokazala da nije dobar za zdravlje. Preporuka struke i EU je da se ne primjenjuje.

Dakle, zabrana postavljanja amalgamskih ispuna vrijedi za spomenute skupine. Iznimka je situacija kada liječnici odluče da je amalgamski ispun nužan zbog određenih medicinskih okolnosti. Dopuštena je samo primjena amalgama u obliku kapsule, što je u našoj državi i bio običaj. U Hrvatskoj je od 1. siječnja 2019. godine krenulo vrijeme prilagodbe na ovu direktivu koja je stigla iz EU.

Kompozitni ispuni

Kao što i samo ime govori, kompozitni ispuni izrađuju se od kompozitnih materijala. Oni su estetski superiorniji u odnosu na amalgamske ispune. Bijele su boje pa ih još nazivamo i bijelim ispunima.

Kompozitni ispun veže se kemijski i u tome je njegova osnovna prednost u odnosu na amalgam. Adhezija (lijepljenje) na površinu zuba omogućava povezivanje preostalih zubnih stjenki u cjelinu što sprječava lom zuba. Nevjerojatno, ali istinito, kompozitni materijali imaju mnogo jaču snagu lijepljenja na zub od amalgama. Zato zub treba manje brusiti. Kaviteti (rupe) su manji jer se manje oštećuje zub tj. uklanja se manje zdravog tkiva.

Kompozitni ispuni – postupak

Tijekom postavljanja kompozitnog ispuna, pacijent mora biti miran i ne smije zatvarati usta jer zub ne smije doći u kontakt sa slinom. Ako se to dogodi, neće biti dobrog vezivanja materijala.

Za prednje zube postoje kompoziti u više varijanti: više nijansi boje, polunijansi i pigmenata. Tu treba biti stručan stomatolog precizne ruke i dobrog oka s izrazitim smislom za boje i nijanse. Da bi ispun izgledao kao potpuno prirodan dio zuba, mora se oblikom i bojom potpuno stopiti sa zubom.

Materijal nanosimo u slojevima koji su različitih boja. Svaki sloj stvrdnjavamo zasebno svjetlom. Naime, ako mislite da je zub jednobojan, to nije tako. Promatrate li pažljivo, uočit ćete da je zub uz zubno meso žući, prema sredini bjelji, a prema rubu je lagano transparentan.

Naše stručno mišljenje

U današnje vrijeme u kojem postoji bolji i sigurniji materijal, treba izbjegavati amalgam. Njega se stavlja kada je to nužno, kada struka tako odluči, prethodno dobro promislivši o razlogu. Mi smo pobornici apliciranja kompozitnih ispuna kako iz estetskih, tako i iz zdravstvenih razloga. S našim ispunima Vaš zub će izgledati potpuno prirodno i bit će potpuno funkcionalan.