ICON predstavlja inovativni način rješavanja točkastih bijelih lezija tj. mrlja na zubima. Riječ je o izuzetno blagoj metodi kojom vrlo uspješno korigiramo kariogene bijele mrlje na zubu.

Bijele lezije – White spot lesions

Bijele mrlje ili White spot lesions lokalizirane su u caklini i najčešće se pojavljuju u tinejdžerskoj dobi kao posljedica neadekvatne oralne higijene i neodgovarajuće prehrane. Zbog ova dva faktora javljaju se bijele lezije jer dolazi do demineralizacije i remineralizacije cakline. Onesposobljeni su obrambeni faktori usne šupljine da stabiliziraju pH u ustima.

ICON – tretman bez brušenja

Firma DMG uvela je na tržište inovativnu metodu i preparat ICONpreparat za funkcionalnu i estetsku sanaciju početnih karijesnih lezija bez uklanjanja zubnog tkiva, a to znači – BEZ BRUŠENJA. To je benfit za pacijenta, ali i velika prednost. On zapravo poništava početak nastanka karijesa.

ICON – postupak

Ovisno o lokalizaciji početne karijesne lezije, razlikujemo dva postupka aplikacije materijala. Ako se početna karijesna lezija nalazi na aproksimalnoj plohi zuba (ploha zuba koja je okrenuta susjednom zubu), zub zahvaćen karijesom, od susjednoga, odvajamo dentalnim kolčićem. Zub jetkamo pa tretirano područje osušimo. Pomoću posebnog prokismalnog nastavka, pod utjecajem kapilarnih sila viskozni se infiltrant apsorbira u pore lezije te ih zapunjava.

Možemo slikovito reći da ICON zarobljava, blokira karijes. Navedeni postupak isti je i za karijesne lezije na glatkim površinama zuba, ali ne zahtijeva primjenu dentalnog kolčića.

ICON – prednosti

Ovo je vrlo učinkovit i višestruko koristan tretman. Koje pogodnosti ima pacijent koji je podvrgnut ovom tretmanu?

  • To je vrlo nježna, blaga metoda za dopiranje do teško dostupnih bijelih lezija.
  • Maksimalno pošteđuje zdrave strukture zuba pa nije potrebno nikakvo brušenje.
  • Produljuje vijek trajanja zuba.

Naše stručno mišljenje

Oduvijek smo težili tome da pružimo brzu, jednostavnu i efikasnu metodu koja maksimalno pošteđuje strukturu zuba kod pojave karijesa. Kada se na tržištu pojavio ICON s pouzdanim rezultatima, nismo dvojili o nabavi. Danas je standard u našem radu.

Posebno je dobra metoda za primjenu kod djece i tinejdžera jer je brza, jednostavna i ne zahtijeva brušenje. Svakako je preporučujemo u slučaju početnih znakova karijesa – bijelih lezija. Primijetite li kod svoje djece navedene simptome, potražite nas! Bolje  je na vrijeme karijes spriječiti nego ga dugo liječiti.