U današnje su nam vrijeme znanstvene spoznaje, proizašle na temelju mnogobrojnih istraživanja, donijele naprednu tehnologiju, ali i mnoga otkrića koja su nam od velike koristi u svakodnevnoj praksi. Neke od njih olakšavaju, ubrzavaju i poboljšavaju naš rad, a druge pospješuju uspješnost zahvata i brži oporavak pacijenata. Tako se CAF (Coronally Advaced Flaps) u kombinaciji s CTG-om, graftom vezivnog tkiva, smatra zlatnim standardom za liječenje gingivalnih defekata.

CTG graft – gdje se koristi?

Transplantacija vezivnog tkiva – CTG grafta postavlja se s ciljem povećanja zone pričvrsne gingive i prekrivanja korijena zuba koji je povlačenjem zubnog mesa ostao izložen. Liječenje gingivalnih recesija obično se radi u estetskoj zoni, dakle tamo gdje je vidljivo oku promatrača. Tu se koristi CTG graft.

Ovdje govorimo o tzv. managementu sluznice.

CTG graft – postupak

Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji pa je tako bezbolan za pacijenta. CTG mekotkivni graft submukozno se pozicionira. Može se postavljati tzv. tehnikom tunela. Po završetku pozicioniranja grafta stabiliziramo ga šavovima.

Upute o ponašanju nakon zahvata

Oralni kirurg naručuje pacijenta na kontrolni pregled te na skidanje šavova nakon sedam dana. Ako je potrebno, preporučuje i antibiotik. Pacijent može uzimati tablete protiv bolova. Operirano mjesto ne smije se četkati prve dane nakon zahvata.

Naše stručno mišljenje

S ciljem da pacijentima omogućimo što uspješniji zahvat, uvijek im savjetujemo da razmisle o vlastitom transplantatu jer je mogućnost neuspjeha i komplikacija svedena na minimum.