Zubne proteze su, kako i sam naziv govori, protetski nadomjesci za jedan, više ili za sve zube. One se izrađuju kako bi pacijentima vratile funkciju, mogućnost žvakanja hrane, ali i estetiku.

Zubne proteze  mogu biti:

  • djelomične
  • potpune.

Djelomične ili parcijalne proteze izrađuju se djelomično bezubim pacijentima. Potpune ili totalne proteze izrađuju se bezubim pacijentima, onima kojima nedostaju većina ili svi zubi u čeljusti.

Razlika između gornje i donje potpune proteze je u umjetnom nepcu. Ono kod gornje proteze potpuno prekriva pravo nepce, dok kod donje proteze nema umjetnog nepca. Umjetno nepce i umjetno zubno meso kao baza izrađuju se od ružičastog akrilata kako bi se prilagodili prirodnoj boji zubnog mesa. Na ružičasti akrilat postavljaju se umjetni zubi, fasete izrađene od bijelog akrilata. Funkcija baze je raspodjela žvačnih sila na sluznicu i koštanu podlogu.

Zubne proteze – vrste

Postoji više vrsta mobilnih proteza:

  • akrilatne
  • wironit
  • pokrovne – na implantatima
  • kombinirani protetski nadomjesci
  • teleskopski sustavi.

Doktor dentalne medicine pacijentu predlaže vrstu objašnjavajući mu način izrade i specifičnosti takvog protetskog rada.

Upute o održavanju zubne proteze

Zubnu protezu treba skidati svaku večer i pustiti zubno meso da se odmori od cjelodnevnog iritiranja nošenjem proteze. Svakako bi se trebalo odmoriti od proteze 6-8 sati dnevno.

Kada se proteza ne nosi u ustima, mora stajati u čaši vode jer je akrilat osjetljiv na nedostatak vode. Ako se proteza drži na suhom, mogla bi postati krhka i lomljiva. Protezu s metalnim kopčama treba namakati u mlakoj vodi.

Tablete za čišćenje zubnih proteza (Corega) nisu zamjena za četkanje zubnih proteza, ali su odlično sredstvo za dezinfekciju jer ubijaju bakterije, mikroorganizme.

Protezu treba čistiti nakon svakog obroka, ali obavezno dvaput dnevno četkati četkicama s mekanim vlaknima, kako se ne bi na prirodnim zubima stvorio kamenac i karijes.

Da bi čvršće stajala u ustima proteza se učvršćuje na dva načina:

  1. praškom za učvršćivanje
  2. kremom za učvršćivanje.

Naše stručno mišljenje

Proteze vam mogu olakšati starost i vizualno pomladiti lice za nekoliko godina. One su povoljnije rješenje od implantoprotetskih radova, ali nisu fiksno rješenje. Treba redovito voditi brigu o njihovoj čistoći te dolaziti na kontrolne preglede.

S vremenom će proteza popustiti. Što to znači? Neće vam više čvrsto stajati u ustima i bježat će sa svog mjesta. Teže ćete žvakati hranu i piti tekućinu. Mogli biste osjetiti nelagodu, iritirano zubno meso i bolove. Ako primijetite neki od ovih simptoma, vrijeme je da posjetite stomatologa kako bi se uklonio uzrok. Najčešće je to povlačenje kosti i zubnog mesa pa proteza ne može više stajati savršeno na grebenu ili prirodnim zubima. U tom slučaju predlažemo meko podlaganje proteze ili izrađujemo novu.